Σαν σήμερα πριν 18χρονια…
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προτείνει ο υπουργός Κοντογιαννόπουλος έχει ξεσηκώσει ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας από την πλευρά της νεολαίας. Τα περισσότερα σχολεία της χώρας αλλά και οι πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε αμηχανία καθώς η κατάσταση δεν εκτονώνεται τόσο γρήγορα όσο περίμενε… Για να βγεί από το αδιέξοδο ξαναλαδώνει τα γρανάζια της μηχανής του δεξιού παρακράτους που τόσα χρόνια έδειχναν ότι είχαν σκουριάσει. Ομάδες παρακρατικών τραμπούκων αποτελούμενες από τους «Κενταύρους» της ΟΝΝΕΔ οργανώνονται και βγαίνουν στους δρόμους με μια μόνο εντολή: Να ανοίξουν τα σχολεία με κάθε τρόπο!
8 Ιανουαρίου 1991. Το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε πολλά σχολεία της χώρας οι μαθητές απειλούνται, εκβιάζονται ή πέφτουν θύματα επιθέσεων από «απεγνωσμένους πολίτες». Η αστυνομία παραμένει θεατής των γεγονότων δίνοντας πλήρη κάλυψη στην δράση των παρακρατικών.
Τα ίδια συμβαίνουν και σε ένα σχολείο της Πάτρας, στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, όπου μια ομάδα τραμπούκων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο της πόλης Γιάννη Καλαμπόκα επιτίθεται κατά των μαθητών. Μια ομάδα καθηγητών που πηγαίνει να ζητήσει τον λογο δέχεται και αυτή επίθεση. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο 38χρονος μαθηματικός Νίκος Τεμπονέρας ο οποίος δέχεται πολλά χτυπήματα. Μεταξύ αυτών δέχεται και ένα χτύπημα με λοστό στο κεφάλι από τον Καλαμποκα και πέφτει νεκρός…
Ο θάνατος του θα ξεσηκώσει ακόμη μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας. Ο Υπουργός δηλώνει την παραίτηση του και οι μεταρρυθμίσεις αποσύρονται άρον-άρον. Ενδιάμεσα έχουν χάνονται ακόμα τέσσερις ζωές, από φωτιά που προκλήθηκε σε πολυκατάστημα από φωτοβολίδα της αστυνομίας κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα.
Από τους ενόχους της επίθεσης φυλακίζεται μόνο ο Καλαμπόκας. Η πρωτοδίκη απόφαση για ισόβια μετατρέπεται σε 16 χρόνια. Αποφυλακίζεται όμως πολύ νωρίτερα, μόλις το 1997, σε ένδειξη καλής διαγωγής, ενώ σήμερα εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος! Από μέλη του κόμματος του αναγνωρίζεται ως ήρωας…
Οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος βρίσκονται και πάλι στην Κυβέρνηση…

Αυτές τις γραμμές δεν τις γραφούμε για να κάνουμε τον επικήδειο ενός αγωνιστή, ούτε γιατί θέλουμε να σκαλίζουμε γεγονότα του παρελθόντος.
Τις γραφούμε γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Οι αγώνες που ξεκίνησαν εκείνες τις μέρες για παιδεία, εργασία και δημοκρατία είναι ζωντανοί ακόμη και σήμερα και μέσα από αυτούς του αγώνες ζει και ο Νίκος Τεμπονερας.
Δεν θα σταματήσουμε αν δεν νικήσουμε!!!

Ο Τεμπονερας ΖΕΙ! Με Πέτρουλα Λαμπράκη μας οδηγεί!
Καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα!