Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος εξ αιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων είναι εμφανές εδώ και πολλά χρόνια και τις επιπτώσεις του τις αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Οικολογία τείνει να ξαναγίνει της μόδας… Δεκάδες «μη κερδοσκοπικές» οργανώσεις μας καλούν να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μας καλούν να κλείσουμε για λίγα λεπτά της ώρας κάποιας ημέρας είτε τις λάμπες, είτε τις βρύσες είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και να χρησιμοποιήσουμε οικολογικά προϊόντα ώστε να βοηθήσουμε στην σωτηρία του πλανήτη! Αρωγοί σε τέτοιες κινήσεις είναι πολλές φορές και διάφοροι πολιτικοί ή επιχειρηματίες που έχουν ευαισθησίες για τέτοιου είδους ζητήματα καθώς ακόμη και Πολυεθνικές Εταιρείες...

Αυτές οι κινήσεις συνήθως κερδίζουν την συμπάθεια των περισσοτέρων. Μήπως όμως δείχνουν το δέντρο και χάνουν το δάσος; Μήπως δηλαδή με λίγα λόγια αποπροσανατολίζουν εντέχνως τον κόσμο από την ουσία του προβλήματος.;

Φυσικά δεν αμφισβητούμε την συμβολή που οφείλει να έχει ο καθένας μας στην λύση του οικολογικού προβλήματος και στην αναγκαιότητα καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης τόσο στο σχολείο, όσο και στην οικογένεια. Η συστηματική αποσιώπηση όμως των πραγματικών αιτιών και η επικέντρωση σε δευτερεύοντα αίτια όπως είναι οι οικιακοί ρύποι μόνο ως αθώα δεν μπορεί να ληφθεί…

Κακά τα ψέματα, τα βασικό αίτιο του οικολογικού προβλήματος, (όπως και των περισσοτέρων προβλημάτων) είναι πολιτικό. Και όταν λέμε πολιτικό δεν εννοούμε βέβαια ότι προέρχεται από την λανθασμένη πολιτική κάποιου κόμματος αλλά ότι είναι απόρροια της ίδιας της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος. Σε μια κοινωνία που όλα πωλούνται και αγοράζονται και που όλα υπολογίζονται με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, είναι φυσικό η προστασία του περιβάλλοντος να μην έχει θέση… Ή καλύτερα έχει θέση μόνο όταν μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη… Και για να επιφέρει οικονομικά οφέλη, θα πρέπει να πηγαίνει σύμφωνα με τα συμφέροντα του οικονομικού κατεστημένου…

Έτσι κατά κάποιο τρόπο γίνεται και η Οικολογία εμπορευματοποιήσιμη… Σου δίνεται η δυνατότητα να αγοράσεις ή το συμβατικό προϊόν το οποίο όμως βλάπτει το περιβάλλον ή το οικολογικό το οποίο όμως έχει την διπλάσια τιμή… Πάλι όμως και αυτές οι πρακτικές υπάρχουν για να «χρυσώσουν το χάπι» και δεν είναι αρκετές για να διατηρήσουν την παγκόσμια βιομηχανία η οποία επιζητά μανιωδώς το κέρδος και μολύνει ασταμάτητα.

Παρ όλα αυτά όμως οι διάφοροι «Οικολόγοι» αρνούνται πεισματικά να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει και να καταδικάσουν ξεκάθαρα το σύστημα που παράγει όλη αυτή την μόλυνση.

Και ενώ λοιπόν κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος του περιβάλλοντος, έρχονται μετά και σε γεμίζουν ενοχές επειδή τράβηξες δυο φορές το καζανάκι!!!